Panduan Pemasaran – Strategi Jenama

 • by

PERANCANGAN STRATEGIK

Strategi Jenama

Jenama anda lebih daripada logo, nama atau slogan anda – ini adalah keseluruhan pengalaman yang dimiliki oleh prospek dan pelanggan anda dengan syarikat, produk atau perkhidmatan anda .

Strategi jenama anda menentukan apa yang anda inginkan, janji yang anda buat, dan keperibadian yang anda sampaikan. Walaupun merangkumi logo, palet warna dan slogan anda, itu hanya elemen kreatif yang menyampaikan jenama anda. Sebagai gantinya, jenama anda hidup dalam interaksi harian anda dengan pasaran anda:

 • Gambar yang anda sampaikan
 • Mesej yang anda sampaikan di laman web, cadangan dan kempen anda
 • Cara pekerja anda berinteraksi dengan pelanggan
 • Pendapat pelanggan mengenai anda berbanding persaingan anda

Nilai Membuat Strategi Jenama yang Ditentukan

Penjenamaan sangat penting untuk produk dan perkhidmatan yang dijual di pasaran pengguna yang besar. Ia juga penting dalam B2B kerana ia membantu anda menonjol dari persaingan anda. Anda strategi jenama membawa kedudukan daya saing anda kepada kehidupan , dan kerja-kerja untuk meletakkan anda sebagai “sesuatu yang tertentu ” dalam fikiran prospek dan pelanggan anda.

Fikirkan jenama pengguna yang berjaya seperti Disney, Tiffany atau Starbucks. Anda mungkin tahu apa yang diwakili oleh setiap jenama. Sekarang bayangkan bahawa anda bersaing dengan salah satu syarikat ini. Sekiranya anda ingin memperoleh bahagian pasaran yang besar, mulailah dengan strategi jenama yang kuat atau anda mungkin tidak akan jauh.

Dalam industri anda, mungkin terdapat atau tidaknya jenama B2B yang kuat. Tetapi apabila anda meletakkan dua syarikat satu sama lain, syarikat yang mewakili sesuatu yang berharga akan mempunyai waktu yang lebih mudah untuk menjangkau, menarik, menutup dan mengekalkan pelanggan.

Penjenamaan yang berjaya juga mencipta “ekuiti jenama” – jumlah wang yang sanggup dibayar oleh pelanggan hanya kerana itu adalah jenama anda. Selain menjana pendapatan, ekuiti jenama menjadikan syarikat anda sendiri lebih berharga dalam jangka masa panjang.

Adakah syarikat anda mengikuti strategi yang ditentukan untuk jenama anda? Kes mana yang anda jatuh?

Kes TerbaikKes NeutralKes terburuk
Prospek dan pelanggan tahu dengan tepat apa yang anda sampaikan. Mudah memulakan dialog dengan prospek baru kerana mereka dengan cepat memahami apa yang anda harapkan.Anda memperoleh pelanggan dengan cepat kerana pengalaman prospek dengan anda menyokong semua yang anda katakan.Anda boleh mengenakan premium kerana pasaran anda tahu mengapa anda lebih baik dan bersedia membayarnya.Pasaran mungkin tidak mempunyai pandangan atau kesan yang konsisten terhadap produk dan syarikat anda, tetapi secara umum, anda menganggapnya positif.Anda tidak banyak berfikir tentang penjenamaan kerana tidak semestinya relevan, tetapi anda mengakui bahawa anda dapat melakukan pekerjaan yang lebih baik untuk berkomunikasi secara konsisten dengan pasaran.Anda juga tidak membantu diri sendiri tetapi anda juga tidak menyakiti diri sendiriAnda tidak mempunyai strategi jenama dan itu menunjukkan. Lebih sukar untuk berkomunikasi dengan prospek dan meyakinkan mereka untuk membeli.Mereka tidak mempunyai kesan mengenai produk / perkhidmatan anda atau mengapa lebih baik.Apa yang anda lakukan, apa yang anda katakan dan bagaimana anda mengatakannya mungkin saling bertentangan dan membingungkan prospek anda.Pesaing biasanya mempunyai masa yang lebih mudah untuk memperoleh pelanggan.

Konsep & Langkah Utama Strategi Jenama

Sebelum awak bermula
Sebelum mengerjakan strategi jenama anda, pastikan anda telah mengenal pasti strategi penentuan kedudukan kompetitif anda – strategi jenama anda akan menghidupkannya.

Sekiranya anda mempunyai strategi jenama, pastikan ia seefektif mungkin

 • Tinjau pelanggan, pekerja dan vendor anda dengan melakukan audit jenama. Adakah kesan mereka sesuai dengan strategi anda? Sekiranya tidak, kerjakan elemen yang boleh anda tingkatkan.

Kembangkan jenama anda mengenai faedah emosi

 • Senaraikan ciri dan faedah produk / perkhidmatan anda. Satu ciri adalah atribut – warna, konfigurasi; faedahnya adalah apa yang dilakukan oleh pelanggan itu.
 • Tentukan faedah mana yang paling penting bagi setiap segmen pelanggan anda.
 • Kenal pasti faedah mana yang bersifat emosional – strategi jenama yang paling kuat memanfaatkan emosi, bahkan di kalangan pembeli perniagaan.
 • Perhatikan faedah emosi dan rebutkan satu perkara yang harus difikirkan oleh pelanggan anda semasa mereka memikirkan anda. Itulah yang harus diwakili oleh jenama anda.

Tentukan keperibadian jenama, kisah dan pernyataan kedudukan anda

 • Fikirkan jenama anda sebagai orang yang mempunyai keperibadian yang berbeza. Huraikan dia, kemudian sampaikan sifat keperibadian jenama ini dalam semua yang anda buat dan buat.
 • Tulis pernyataan kedudukan dan cerita mengenai jenama anda; gunakan pesanan jenama ini di seluruh bahan syarikat anda.
 • Pilih warna, fon dan elemen visual lain yang sesuai dengan keperibadian anda dan buat identiti korporat anda.
 • Tentukan bagaimana pekerja anda akan berinteraksi dengan prospek dan pelanggan untuk menyampaikan keperibadian dan memastikan jenama anda “hidup” di dalam syarikat anda.

Selepas Strategi Jenama

Bersama dengan strategi kedudukan kompetitif anda, strategi jenama anda adalah inti dari apa yang anda wakili. Strategi jenama yang hebat membantu anda berkomunikasi dengan lebih berkesan dengan pasaran anda, jadi ikuti setiap interaksi anda dengan prospek dan pelanggan anda.

Sekiranya anda tertanya-tanya bagaimana memilih nama jenama yang hebat, selesaikan strategi jenama bertulis anda sebelum anda memulakan proses penamaan. Oleh kerana nama anda adalah lanjutan daripada jenama anda, akan lebih mudah untuk menilai kualiti pilihan nama anda (bukannya bermula dengan nama) dengan nama yang lengkap.

Semua yang Anda Perlu untuk Projek Strategi Jenama Anda, jika anda memerlukan panduan klik di sini

Like Share Please ;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *