Perjumpaan Secara Maya itulah Webinar

Apa itu Webinar? Itulah persoalan yang datang kepada saya. Kemudian soalan seterusnya, apakah faedah yang akan diperoleh apabila anda menghadiri Webinar ?

Dalam artikel ini, saya akan terangkan secara terperinci seberapa mungkin Webinar dan segala yang berkaitan dengan Webinar. Sebelum saya menjelaskannya, saya beri anda idea, asal usul perkembangan teknologi dalam talian yang sedang berlaku sekarang, supaya teknologi Webinar akhirnya muncul.

Perkembangan teknologi sedang berkembang pesat dan benar-benar membantu anda dalam menyelesaikan tugas-tugas kegiatan perniagaan, bekerja dengan cepat. Teknologi internet adalah satu teknologi yang sudah dekat dengan anda, bayangkan, pada masa ini hampir semua orang yang kita temui mesti mempunyai telefon pintar yang mempunyai akses internet.

Internet sangat membantu, kerana ia boleh menghubungkan setiap kita walaupun anda dan saya berada di lokasi yang berbeza.

Apa itu Webinar?

Perkembangan terus berlaku dan akhirnya ada keperluan yang sangat besar, iaitu pertemuan (pertemuan) tatap muka tetapi para peserta berada di lokasi yang berbeda. Bagaimana untuk mengatasinya? Dengan webinar, anda boleh mengadakan mesyuarat ini walaupun anda berada di lokasi terpencil.

Webinar ini terdiri daripada 2 perkataan Web dan Seminar

Jadi boleh disimpulkan bahawa …

Webinar ini adalah seminar, persembahan, pengajaran atau bengkel yang dijalankan secara dalam talian , boleh disamakan dengan mesyuarat dalam talian mesyuarat ( muka ) yang dihantar melalui media internet yang boleh dihadiri oleh ramai orang yang berada di lokasi yang berbeza Melalui webinar ini, anda boleh berinteraksi secara langsung, melalui imej (video) atau teks (sembang).

Lebih lanjut mengenai Webinars (Seminar Online)

Ketahui lebih lanjut mengenai apa yang Webinar adalah dan bagaimana ia berfungsi dan apa yang anda perlukan untuk bersiap untuk menyertai Webinar

Bagaimana ia berfungsi Webinar

Jika anda menghadiri seminar, maka anda perlu datang ke lokasi yang ditetapkan. Berbeza dengan Webinar, anda hanya perlu bersedia (siap sedia) pada waktu yang telah ditetapkan dan anda boleh menghadiri seminar di mana anda berada selama anda bersambung ke Internet

Webinar ini dilakukan dengan perisian atau perkhidmatan Webinar. Jadi setiap orang yang ingin menyertai (menyertai) Webinar, anda mesti mendaftar terlebih dahulu (PERCUMA).

Apa yang anda perlukan untuk bersiap untuk menyertai webinar

Terdapat 5 perkara yang perlu anda persiapkan apabila anda ingin mengambil Webinar

 1. Komputer atau Komputer Riba , sebenarnya anda boleh menggunakan Smartphone anda, tetapi saya sangat menyarankan anda menggunakan komputer PC atau Laptop yang mempunyai ciri yang lebih lengkap daripada Smartphone
 2. Pelayar yang telah dipasang pada komputer riba anda. Saya cadangkan menggunakan pelayar Chrome, Firefox atau Safari
 3. Sambungan internet stabil dan cepat. Sangat disyorkan bahawa anda menggunakan sambungan internet jalur lebar yang lebih stabil dan berkelajuan tinggi. Webinar berjalan seperti penstriman dalam talian yang memerlukan akses laju tinggi. Jika sambungan internet anda tidak dalam keadaan teratas, ia akan berlaku seperti gambar goyah dan bunyi patah.
 4. Speaker aktif atau Headset, jika anda menggunakan Laptop, mesti ada pembesar suara yang dibina dengan komputer riba anda, pastikan speaker dihidupkan (pada). Atau sebagai alternatif, anda boleh menggunakan alat dengar untuk mendengar webinar
 5. E-mel Aktif anda , biasanya apabila mendaftar Webinar, anda memerlukan E-mel Aktif

4 Perkara Yang Perlu Diperhatikan dalam Mengikuti (menyertai) Webinar

Terdapat 4 perkara yang perlu anda perhatikan untuk mengikuti Webinar:

 1. Anda mesti mendaftar (mendaftar) Webinar yang anda ingin sertai. Masukkan Nama dan E-mel anda untuk mendaftar Webinar yang sedang berjalan
 2. Selepas berjaya mendaftar, anda perlu menurunkan Pautan Webinar . Pautan ini akan digunakan sebagai titik masuk semasa Webinar. Biasanya anda akan mendapat e-mel pengesahan juga dalam Peti Masuk E-mel anda. E-mel ini mengandungi Pautan Webinar
 3. Perhatikan tarikh dan masa , pastikan anda membuat peringatan pada telefon pintar anda supaya anda tidak lupa
 4. Pastikan anda berada di talian pada tarikh dan masa Webinar, dengan mengklik Pautan Webinar yang telah diberikan kepada anda melalui E-mel (Point Number 2)

Manfaat dan Kekuatan Anda Berikutan Webinar

Apakah faedah dan kelebihan yang anda dapati apabila anda mengambil bahagian dalam webinar berbanding menghadiri seminar tatap muka secara umum?

 1. Kos efektif . Anda tidak perlu meninggalkan rumah, semasa mengikuti Webinar ini. Anda tidak perlu keluar untuk bayaran pengangkutan, bukan?
 2. Sangat fleksibel . Anda boleh mengikuti webinar ini di mana sahaja anda berada, yang paling penting anda mempunyai sambungan internet yang stabil
 3. Anda boleh berinteraksi dengan ramai orang walaupun anda tidak bertemu sendiri. Hanya bersemuka di ruang siber
 4. Anda boleh belajar terus dari Webinar dari Pakar dan boleh memainkan semula kandungan Webinar. Biasanya setiap webinar mempunyai jawapan (tidak semestinya)

Sentiasa berjaya untuk anda,

Like Share Please ;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *