Sahabat Niaga https://sahabatniaga.info Usahawan Perniagaan Online Wed, 01 Jul 2020 03:41:22 +0000 en-GB hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.4.2 https://i1.wp.com/sahabatniaga.info/wp-content/uploads/2020/06/cropped-sahabat-niaga-1.png?fit=32%2C32&ssl=1 Sahabat Niaga https://sahabatniaga.info 32 32 175136573 Pertanian Moden, Guna Dron Untuk Tanaman Padi https://sahabatniaga.info/2020/07/pertanian-moden-guna-dron-untuk-tanaman-padi/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=pertanian-moden-guna-dron-untuk-tanaman-padi https://sahabatniaga.info/2020/07/pertanian-moden-guna-dron-untuk-tanaman-padi/#respond Wed, 01 Jul 2020 03:41:13 +0000 http://sahabatniaga.info/?p=2192 Read More »Pertanian Moden, Guna Dron Untuk Tanaman Padi]]> Melalui kaedah moden itu, kerja membaja dan menyembur racun yang mengambil masa hampir sebulan menggunakan tenaga manusia, kini dapat dikurangkan hampir 50 peratus.

Penggunaan teknologi dron dalam sektor pertanian semakin popular dan mendapat tempat dalam kalangan petani moden.

Teknologi ini penting bagi memastikan pertumbuhan ekonomi pertanian mapan untuk merealisasikan salah satu matlamat pembangunan negara, iaitu meningkatkan status pendapatan petani, nelayan, penternak dan usahawan tani.

Hal itu turut ditekankan Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, yang menyatakan kerajaan sentiasa berusaha memperluaskan inovasi dan penggunaan teknologi baharu bagi memperkasa serta meningkatkan produktiviti sektor pertanian, sekali gus meningkatkan pendapatan dan ekonomi negara.

Bukan itu sahaja, dengan permintaan global yang dijangka tumbuh hampir 50 peratus dalam tempoh 40 tahun akan datang, persoalan sering timbul adalah bagaimana untuk menghasilkan makanan cukup bagi menjamin kelangsungan kehidupan manusia.

Kini, jumlah penduduk global kian bertambah, tetapi apa merisaukan perubahan iklim global semakin ekstrem. Ini memberi impak besar terhadap sektor pertanian kerana ia akan menjejaskan hasil pengeluaran pertanian negara.

Di sini teknologi dron dapat memodenkan industri pertanian supaya memenuhi permintaan masa depan. Dron digunakan secara meluas dalam banyak bidang seperti tentera, operasi mencari dan menyelamat, pemantauan lalu lintas serta pertanian.

Dalam sektor pertanian, dron digunakan sebagai kaedah pertanian ketepatan

bagi meningkatkan hasil dan keuntungan tanaman, pada masa sama, mengurangkan jumlah input diperlukan untuk penanaman seperti tanah, air, baja dan herbisida atau racun herba.

Dengan kata lain, dron membantu petani memastikan teknik pertanian yang tepat digunakan dan membantu mereka membuat keputusan jitu mengenai tanaman mereka.

Seperti kita maklum, hasil pertanian bergantung kepada beberapa faktor yang tidak dapat dikawal petani. Antaranya akses air, perubahan iklim, angin, kualiti dan kelembapan tanah, kejadian rumpai dan serangga serta musim pertumbuhan tidak konsisten.

Oleh itu, bagi mengatasi masalah, petani digalakkan mengaplikasi teknologi dron dalam kaedah pertanian.

Namun, bagaimanakah dron dapat membantu sektor pertanian?

Dron membantu petani sebelum musim penanaman bermula menganalisis keadaan ladang. Teknologi ini berupaya memetakan keadaan ladang dalam bentuk imej tiga dimensi (3D) dan menunjukkan kawasan bermasalah.

Hasil analisis dapat digunakan untuk menentukan pola maksimum penanaman benih. Kini, petani bukan sahaja dapat menjimatkan masa, malah meningkatkan hasil tanaman.

Melalui imej ini juga, pengiraan tanaman dan pengesanan kemunculan tanaman baharu dapat dilakukan. Tugas ini dikenali sebagai analitik tanaman dapat mengenal pasti berapa banyak benih bercambah. Maklumat ini sangat berguna untuk menentukan sama ada benih perlu disemai semula atau tidak.

Selain itu, kaedah penyemburan racun boleh dilakukan dron yang dapat mengurangkan risiko manusia dengan bahan kimia, racun perosak dan baja berbahaya. Dron juga dapat menentukan jumlah optimum bahan semburan diperlukan serta memastikan semburan dibuat secara rata pada tanaman.

Di Kedah, proses menyembur racun menggunakan dron dan teknik Ultra Low Volume (ULV), iaitu penyemburan halus secara kabus memudahkan penyerapan cairan ke dalam tanaman padi. Ketika proses semburan dilakukan, tekanan kipas dron akan menghasilkan aliran angin ke bawah dan membuka pokok padi supaya bahan kimia sampai ke pangkal tumbuhan.

Bukan sahaja dapat mengeluarkan hasil tanaman lebih baik, malah dapat menjimatkan masa petani. Ini juga dapat mengurangkan kebergantungan terhadap pekerja asing, seterusnya memberi peluang pekerjaan kepada lebih ramai anak muda.

Ketika proses semburan dilakukan, tekanan kipas dron akan menghasilkan aliran angin ke bawah dan membuka pokok padi supaya racun sampai ke pangkal tumbuhan.

Dron juga dapat mengesan tanaman dijangkiti penyakit 10 hari lebih awal sebelum dapat dilihat dengan mata kasar menggunakan kamera inframerah. Kewujudan kamera ini pada dron membolehkan petani melihat kehadiran atau ketiadaan kulat dan bakteria dalam tumbuhan.

Dengan cara ini, petani boleh mengetahui sebarang jangkitan pada tanaman dengan lebih cepat dan segera menyelesaikannya, sebelum ia menjangkiti tanaman lain.

Kesimpulannya, teknologi dron memberi penyelesaian segera untuk meningkatkan kualiti dan kuantiti tanaman. Kewujudannya membuktikan teknologi tidak perlu dikhuatiri untuk digunakan.

This image has an empty alt attribute; its file name is source.gif

BAJA ORGANIK TANAMAN PADI

KLIK DI SINI UNTUK INFO BAJA ORGANIK PADI

]]>
https://sahabatniaga.info/2020/07/pertanian-moden-guna-dron-untuk-tanaman-padi/feed/ 0 2192
Pasang Android pada mana-mana iPhone tanpa Jailbreak https://sahabatniaga.info/2020/06/pasang-android-pada-mana-mana-iphone-tanpa-jailbreak/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=pasang-android-pada-mana-mana-iphone-tanpa-jailbreak https://sahabatniaga.info/2020/06/pasang-android-pada-mana-mana-iphone-tanpa-jailbreak/#respond Tue, 23 Jun 2020 17:29:29 +0000 http://sahabatniaga.info/?p=2161 Read More »Pasang Android pada mana-mana iPhone tanpa Jailbreak]]> Cara Terbaru Pasang Android pada mana-mana iPhone tanpa Jailbreak | Pengguna Iphone sekarang boleh langgan STARLIGHT iPTV (SLTV) Jana Pendapatan sambil lihat TV yang ada lebih 2800 chennel seluruh dunia.

Mana-mana pemilik boleh mengkonfigurasi telefon Apple untuk Android. Anda memerlukan utiliti bernama Checkra1n. Prosedur pemasangan boleh didapati di Internet di sumber Eropah dan Cina. Pengguna rangkaian sosial Reddit boleh mencari fail dan arahan dengan menggunakan carian dengan nama utiliti.

Setakat ini, memasang Android pada iPhone boleh didapati untuk generasi ke-7 telefon pintar (iPhone 7 dan 7 Plus). Tetapi pengaturcara mengatakan bahawa tidak lama lagi utiliti itu akan membantu memulihkan generasi ke-8 telefon. Satu-satunya kelemahan adalah batasan beberapa fungsi telefon pintar apabila beralih ke Android. Tetapi ini adalah perkara kecil, kerana telefon berdering, menyokong protokol tanpa wayar dan mengendalikan mainan.

Sudah jelas bahawa para peminat produk Apple tidak akan pergi ke mana-mana sahaja. Biasa dengan iOS, pengguna tidak mungkin bertukar kepada “robot hijau.” Tetapi pasaran sekunder untuk peranti boleh mengharapkan kebangkitan semula. Mungkin prosedur jailbreak kepimpinan Apple akan berada di tangan. Sesungguhnya, terdapat permintaan untuk model telefon lama. Dan ini alat ganti, bateri dan aksesori untuk telefon pintar. Siapa yang akan menolak sumber pendapatan tambahan?

NAK LIHAT TV SAMBIL BUAT DUIT DENGAN STARLIGHT IPTV – KLIK GAMBAR DI BAWAH UNTUK DAFTAR – SELEPAS DAFTAR WHATSAPP ADMIN

Prosedur jailbreak untuk telefon pintar Apple tidak mengejutkan sesiapa pun. Tetapi memasang Android pada iPhone adalah ciri yang sangat menarik. Dan ia terdiri daripada penggunaan penuh besi. Lagipun, semua peminat jenama Apple tahu bahawa pengeluar, dengan kemas kininya, mengurangkan prestasi telefon. Matlamatnya adalah satu – untuk mendapatkan pengguna untuk membeli telefon pintar baru.

LIHAT VIDEO DI BAWAH CARA PEMASANGAN ANDROID PADA MANA-MANA IPHONE TANPA JAIBREAK

https://starlight.club/MembershipNew.aspx?mem=sahabatniaga

Download iPhone manager #AnyTrans:

https://bit.ly/2wx1wUf

iApplePro #iOS13 #UTM

Android iSO
https://archive.org/details/android-x86-4.3-20130725_201512
AppCake
https://www.iphonecake.com/app/
UTM
https://getutm.app/install/

]]>
https://sahabatniaga.info/2020/06/pasang-android-pada-mana-mana-iphone-tanpa-jailbreak/feed/ 0 2161
Cara Buat ‘Video Call’ Seramai 8 Orang di WhatsApp https://sahabatniaga.info/2020/06/cara-buat-video-call-seramai-8-orang-di-whatsapp/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=cara-buat-video-call-seramai-8-orang-di-whatsapp https://sahabatniaga.info/2020/06/cara-buat-video-call-seramai-8-orang-di-whatsapp/#respond Tue, 23 Jun 2020 13:21:18 +0000 http://sahabatniaga.info/?p=2157 Read More »Cara Buat ‘Video Call’ Seramai 8 Orang di WhatsApp]]> Cara Buat ‘Video Call’ Seramai 8 Orang di WhatsApp

Pengguna WhatsApp di Malaysia dapat menggunakan fitur panggilan suara atau panggilan video berkelompok hingga 8 orang. Fitur pada panggilan video WhatsApp telah ditingkatkan bagi memudahkan pengguna. Mulai hari Rabu (29/4)

Panggilan suara atau video berkumpulan boleh memuatkan sehingga lapan peserta. Fitur ini boleh dilakukan bila-bila masa dan di mana sahaja pengguna berada. Untuk menggunakan ciri kumpulan panggilan video agak mudah. Inilah langkahnya.

 1. Pastikan aplikasi WhatsApp di telefon yang anda gunakan adalah versi terbaru. Sekiranya tidak, kemas kini aplikasi WhatsApp anda terlebih dahulu.
 2. Selanjutnya, pengguna boleh membuat panggilan suara atau video kepada seseorang. Pilih salah satu rakan anda untuk membuat panggilan video sebelum menjemput peserta lain.
 3. Kemudian, jika panggilan pertama disambungkan, logo “tambahkan peserta” akan muncul di sudut kanan atas skrin untuk menambahkan lebih banyak peserta ke panggilan video, dengan sehingga lapan orang.

Walau bagaimanapun, jika satu kumpulan mempunyai lebih daripada empat ahli, pengguna mesti meningkatkan jumlah peserta satu persatu untuk mencapai maksimum lapan orang.

Terdapat kaedah mudah untuk membuat panggilan video untuk satu kumpulan sekaligus. Sebagai contoh, Group WhatsApp mempunyai empat atau kurang ahli, jadi semasa membuat panggilan, ia boleh dilakukan secara serentak secara automatik.

Walaupun panggilan video kumpulan WhatsApp mampu memuatkan lapan orang, jumlah peserta masih rendah berbanding aplikasi lain. Contohnya, Google Duo, aplikasi pesanan segera ini telah meningkatkan kapasiti maksimum peserta kumpulan panggilan video dari lapan hingga 12 orang.

]]>
https://sahabatniaga.info/2020/06/cara-buat-video-call-seramai-8-orang-di-whatsapp/feed/ 0 2157
Elemen Untuk Menghasilkan Landing Page Yang Berkesan https://sahabatniaga.info/2020/06/elemen-untuk-menghasilkan-landing-page-yang-berkesan/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=elemen-untuk-menghasilkan-landing-page-yang-berkesan https://sahabatniaga.info/2020/06/elemen-untuk-menghasilkan-landing-page-yang-berkesan/#respond Tue, 23 Jun 2020 03:05:48 +0000 http://sahabatniaga.info/?p=2147 Read More »Elemen Untuk Menghasilkan Landing Page Yang Berkesan]]> ​Sebelum kita lompat kepada format ringkas ‘landing page’, anda perlu tahu bahawa ada 3 kategori website page iaitu homepage, content page & landing page. Landing page ini biasanya kita fokus untuk membuat jualan atau mendapatkan data bakal pelanggan. Berikut saya senaraikan elemen elemen penting tersebut.

(1) Headline.Headline yang menarik penting untuk menggalakan audien membaca lebih lanjut keseluruhan landing page yang kita hasilkan.

Jika mereka tidak baca habis, macam mana kita nak close sale atau dapatkan data bakal pelanggan daripada audien? Pastikan headline tersebut ringkas & relevan dengan keseluruhan konten landing page kita. Tidak perlu terlalu panjang, 3-4 patah perkataan sudah memadai. Anda boleh baca akhbar Metro untuk dapatkan idea idea headline yang menarik.

(2) Subheadlines. Subheadline pula merupakan penerangan ringkas tentang kelebihan produk/servis yang anda tawarkan. Fokus kepada manfaat produk/servis, bukan ciri ciri produk/servis. Tidak perlu tulis panjang lebar, keep it short & simple.

(3) Gambar atau video pelanggan-pelanggan yang sedang menggunakan produk.Disini anda boleh buat video atau demo bagaimana produk anda digunakan oleh pelanggan. Ia dapat memberi gambaran awal kepada bakal pelanggan bagaimana produk anda dapat menyelesaikan masalah yang mereka hadapi. Secara tidak langsung, menaikkan rasa ingin beli kepada audien. Contoh, jika anda jual skincare anda boleh buat satu video bagaimana cara cara penggunaan & pertotonkan efek muka ‘glowing’ sebaik sahaja pelanggan memakai produk tersebut.

(4) Bukti Sosial dalam bahasa inggeris kita panggil social proof. Ia termasuk testimoni pelanggan, berapa ramai pelanggan yang sudah menggunakan produk anda, bukti produk anda disiarkan di televisyen atau dipaparkan di akhbar. Ini dapat menaikkan keyakinan pelanggan untuk membeli produk anda.

(5) Call-To-Action (CTA) Jangan lupa buat butang CTA. Saya beri beberapa contoh.

Jika objektif landing page anda untuk dapatkan data bakal pelanggan, buat butang ‘sign up’. Jika objektif landing page anda untuk audien terus melakukan pembelian, buat butang ‘buy now’. Tetapkan satu sahaja objektif supaya aktiviti marketing secara keseluruhannya lebih tersusun.

(6) Mobile responsive Pastikan landing page anda nampak kemas & mudah untuk audien membaca konten di dalamnya apabila mereka membuka landing page menggunakan telefon pintar. Peratusan audien yang akan lihat landing page menggunakan telefon pintar biasanya lebih tinggi daripada peratusan yang menggunakan PC. Terutamanya jika kita banyak menggunakan media sosial sebagai platform marketing untuk tarik trafik ke website.

Kita Sudah Memasuki Era Evolusi Perniagaan & Pemasaran

]]>
https://sahabatniaga.info/2020/06/elemen-untuk-menghasilkan-landing-page-yang-berkesan/feed/ 0 2147
Tips Pakar SEO Malaysia: ‘Hidden’ Strategy Untuk Dapat FREE Traffic Dari Google https://sahabatniaga.info/2020/06/tips-pakar-seo-malaysia-hidden-strategy-untuk-dapat-free-traffic-dari-google/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=tips-pakar-seo-malaysia-hidden-strategy-untuk-dapat-free-traffic-dari-google https://sahabatniaga.info/2020/06/tips-pakar-seo-malaysia-hidden-strategy-untuk-dapat-free-traffic-dari-google/#respond Tue, 23 Jun 2020 02:47:36 +0000 http://sahabatniaga.info/?p=2141 Read More »Tips Pakar SEO Malaysia: ‘Hidden’ Strategy Untuk Dapat FREE Traffic Dari Google]]> Masih ingat macam mana internet pada tahun 90-an dan awal tahun 2000? Ini adalah zaman Wild Wild West search engines! Pada waktu itu, memang senang sangat nak manipulasi search engines seperti Google dan sebagainya. Seni manipulasi ini dipanggil “Keyword Stuffing”. Seorang webmaster atau pakar seo hanya perlu mengisi webpage dengan keyword yang diingini. And boom! Website yang di cari akan muncul antara yang teratas dalam search result.

Tips Pakar SEO Malaysia: ‘Hidden’ Strategy Untuk Dapat FREE Traffic Dari Google

Pernah dengar SEO ataupun Search Engine Optimization? First time dengar? Hari ni kita kongsi ilmu Pakar SEO Malaysia.

Sebelum kita share ilmu dengan lebih perinci, terdapat beberapa statistik yang perlu anda ketahui.

97.11% daripada rakyat Malaysia menggunakan Google sebagai search engine mereka. 5 bilion searches dilakukan setiap hari. Di seluruh dunia. 79% daripada pengguna search engine cuma klik organic search result Leads dari Google organic result mempunyai closing rate sebanyak 14.6%.

Nombor-nombor to dasyat dari perspektif “Pakar SEO Malaysia”! Pendek kata, SEO adalah platform sales dan marketing terbaik, terutamanya jika anda seorang yang berbisnes dan bergantung pada online marketing sepenuhnya!

So, apa definisi sebenar SEO?

SEO (Search Engine Optimization) atau Pengoptimuman Enjin Carian adalah kaedah mengoptimumkan ciri-ciri web properties anda untuk mencapai ranking yang lebih tinggi dalam search engine.

Dalam istilah layman.

SEO = Mengoptimumkan laman web anda untuk rank di Google #1 Page

Step 1: Crawling

Semuanya bermula dengan labah-labah. Ya labah-labah! Eh! Bukan Spiderman dalam filem tu. Tapi sejenis BOT AUTOMATIK yang melayari dalam jaringan web di seluruh dunia untuk mendapatkan semua maklumat yang ia mampu kumpulkan dari setiap website.

Apabila web crawlers ni tiba di satu laman web, ia akan kumpulkan maklumat seperti tajuk laman web, maklumat meta, kata kunci (keywords) dan sebagainya. Semua data yang terkumpul akan dihantar ke search engine database.

Bagaimanakah rupa Google Spider di real life?

Step 2: Indexing

Indexing adalah proses di mana search engine menyimpan data terkumpul di pangkalan data yang sangat besar

Bayangkan search engine seperti Google dan Bing sebagai satu perpustakaan yang besar. Website itu ibarat buku manakala web pages adalah seperti helaian muka surat di dalam buku. Apabila Google web crawlers melayari ke satu satu website yang baru, ia akan menyimpan butiran website ke Sistem Pelayan Google (Google Server). Dari masa ke semasa, Google web crawlers akan kembali kepada website dan memeriksa samada terdapat sebarang pengemaskinian atau website baru yang telah ditambah, sekaligus membuat indexing untuk maklumat tersebut.

Step 3: Return Search Result

Sebelum wujudnya Internet, kita hanya gunakan perpustakaan sebagai tempat untuk kita dapatkan maklumat dan apa aje info dan lain-lain. Kini, penggunaan yang sama bagi search engines. Nilai dasar search engines adalah untuk mengembalikan search results yang paling relevan berdasarkan apa yang dicari.

Di sinilah Google atau Bing, atau Baidu akan menyemak petabytes of data untuk mencari website yang paling sesuai dan mengembalikannya sebagai search results kepada kita.

Bagaimanakah Search Engine Menentukan Website Mana Yang Akan Dipaparkan?

The Wild Wild West!

Masih ingat macam mana internet pada tahun 90-an dan awal tahun 2000? Ini adalah zaman Wild Wild West search engines! Pada waktu itu, memang senang sangat nak manipulasi search engines seperti Google dan sebagainya. Seni manipulasi ini dipanggil “Keyword Stuffing”. Seorang webmaster atau pakar seo hanya perlu mengisi webpage dengan keyword yang diingini. And boom! Website yang di cari akan muncul antara yang teratas dalam search result.

Contoh Keyword Stuffing

Kemudian, Google dan syarikat-syarikat bersekutu dengannya mula mengetatkan persyaratan. Search engine providers mengetengahkan search algorithm updates untuk menghalang manipulasi terhadap search engines. Ketika itulah konsep-konsep seperti “keyword density” dan “human readability” diperkenalkan. Dengan pelaksanaan algoritma baru, banyak laman web berunsur spam telah hilang.

Setelah itu, syarikat search engines memutuskan bahawa penting untuk ada backlinks dan menggunakannya sebagai isyarat untuk menentukan search results. Oleh itu, webmasters mula mewujudkan back links ke website mereka. Ini juga telah menyebabkan Google, Yahoo dan Microsoft bertindak melawan spam link.

FAKTA: Search engines sentiasa bereksperimen dan mengenalkan new ranking factor untuk memberikan search results yang terbaik.

Oleh itu, adalah penting bagi seo specialist malaysia ataupun pakar seo malaysia yang offer servis seo untuk sentiasa update ilmu seo supaya tidak ketinggalan.

Jadi apakah The Major Search Engine Ranking Factor dalam tahun 2021 ini?

Google’s Top 3 Search Ranking Factor

#1 Content
#2 Links
#3 RankBrain

]]>
https://sahabatniaga.info/2020/06/tips-pakar-seo-malaysia-hidden-strategy-untuk-dapat-free-traffic-dari-google/feed/ 0 2141
Antara Salah Faham Tentang E-Commerce Yang Perlu Anda Tahu https://sahabatniaga.info/2020/06/antara-salah-faham-tentang-e-commerce-yang-perlu-anda-tahu/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=antara-salah-faham-tentang-e-commerce-yang-perlu-anda-tahu https://sahabatniaga.info/2020/06/antara-salah-faham-tentang-e-commerce-yang-perlu-anda-tahu/#respond Tue, 23 Jun 2020 02:39:04 +0000 http://sahabatniaga.info/?p=2137 Read More »Antara Salah Faham Tentang E-Commerce Yang Perlu Anda Tahu]]> Antara Salah Faham Tentang E-Commerce Yang Perlu Anda Tahu

Table of Contents
1. Salah faham 1 : Ianya mudah !
2. Salah Faham 2 : Tak perlu tahu teknikal pun boleh !
3. Salah Faham 3 : Tidak mementingkan kepercayaan pelanggan !
4. Salah Faham 4 : Bisnes dah besar baru guna E-Commerce !
5. Salam Faham 5 : E-Commerce menyelesaikan semua masalah bisnes!

Ramai orang salah faham berkenaan e-commerce. Semudah buat website, masukkan produk dan BOM! Kedai online siap untuk menerima pesanan pelanggan 24 jam sehari 7 hari seminggu!

Ramai yang beranggapan apabila siap sahaja website e-commerce, ia seolah-olah kedai maya yang terletak dalam pasaraya besar yang dikunjungi oleh ribuan orang. Hakikatnya, ia seperti sebuah kedai maya yang terletak di lokasi paling terpencil di atas muka bumi.

Dari pengalaman saya, ramai yang gagal dalam e-commerce kerana tidak dapat menguasai aspek teknikal dalam menguruskan website e-commerce. Anda mungkin ada banyak pengalaman bisnes, tahu serba serbi berkenaan produk, inventori, marketing dan jualan. Ia masih belum cukup untuk berjaya dalam e-commerce.

Anda perlu menguasai ilmu pemasaran online seperti SEO, Analytics, Adwords, Facebook Marketing, Remarketing dan banyak lagi ilmu lain yang berkaitan. Malah untuk mengadaptasikan ilmu jualan biasa seperti upselling dan cross selling dalam website e-commerce memerlukan ilmu teknikal website yang tersendiri.

Tahukah anda, statistik menunjukkan 98%-99% pelawat website e-commerce tidak membeli semasa lawatan pertama mereka? Pelanggan tidak membeli secara e-commerce tanpa wujudkan kebolehpercayaan terhadap website yang mereka lawati.

Ia mungkin berbeza sama sekali dengan bisnes online close sale manual menggunakan whatsapp (atau facebook messenger) kerana melalui platform itu kita berpeluang berinteraksi dengan pelanggan secara terus. Menjual secara e-commerce, kita tidak ada peluang untuk berinterasi dengan pelawat dan ia menyukarkan proses membina kepercayaan dan seterusnya proses jualan lebih sukar untuk berlaku.

Saya berpendapat tidak perlu tunggu jualan mencecah ratusan ribu atau juta dahulu baru guna E-Commerce. Apa yang E-Commerce tawarkan sebenarnya ialah satu platform yang bukan sahaja berfungsi untuk menjadi jurujual produk, malah ia juga menjadi tempat penerimaan & pengurusan pesanan, menerima bayaran, menyimpan data pelanggan, customer service dan menerima feedback pengalaman pembelian pelanggan (testimoni).

Masalah biasa dalam bisnes online yang diuruskan secara manual (menerima order menggunakan whatsapp etc) ialah ia tidak mampu melayan pelanggan 24 jam sehari. Prosesnya adalah manual dan penyimpanan data pelanggan pula adalah manual. Seorang jurujual mempunyai keupayaan terhad terhadap berapa pesanan sehari yang mampu diterima dan diuruskan. Bisnes tidak mampu berkembang kerana terdapat banyak kekangan dari segi sistem dan keupayaan.

E-Commerce ialah penyelesaian kepada pemilik bisnes yang ingin melancarkan urusan menjual, menerima pesanan, menerima bayaran, customer service, menyimpan data pelanggan, dan maklum balas pelanggan (testimoni). Jadi ia tidak terhad kepada saiz bisnes samada besar mahupun kecil.

E-Commerce hanyalah salah satu cabang channel jualan. Anda masih ada cabaran lain dalam bisnes yang perlu diselesaikan juga seperti masalah inventori (stok), masalah perakaunan (cash flow), masalah logistik, masalah pengurusan pekerja dan seumpamanya.

]]>
https://sahabatniaga.info/2020/06/antara-salah-faham-tentang-e-commerce-yang-perlu-anda-tahu/feed/ 0 2137
Perbezaan Starlight plus booster dan Normal Repurchase https://sahabatniaga.info/2020/06/perbezaan-starlight-plus-booster-dan-normal/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=perbezaan-starlight-plus-booster-dan-normal https://sahabatniaga.info/2020/06/perbezaan-starlight-plus-booster-dan-normal/#respond Sun, 14 Jun 2020 04:21:42 +0000 http://sahabatniaga.info/?p=1976 Read More »Perbezaan Starlight plus booster dan Normal Repurchase]]> BOOSTER-STARLIGHT PLUS | Perbezaan Starlight plus booster dan Normal Repurchase
 1. Purchase

Perbezaan Starlight plus booster dan Normal Repurchase:

 1. Starlight plus booster adalah pilihan utk Ahli baru dan lama. Tiada paksaan
 2. Ahli baru nk pakej Starlight plus booster byr €15(RM75) akan dapat 2 pin Tv Key. Ahli lama hanya bayar €5(RM25) dh lyk utk Starlight plus booster dan dpt 1 pin tv key.
 3. Kelebihan Starlight plus booster akan melayakkn anda menerima bonus unilevel realtime x 10 Level bilamana ahli dibwh anda jg memilih Pakej Starplus Booster.
 4. Bg ahli baru direct sponsor anda yg join Pakej Starlight plus booster anda akan terima bonus Sponsor €8.50 (RM42.50) + bonus unilevel realtime. Downline ahli lama anda yg join plan ni anda akan trima bonus realtime unilevel x 10 Level
 5. Bayaran Starlight plus booster hanya sekali seumur hidup €5(RM25)
 6. Tiada Paksaan utk ahli baru n lama utk ambik Starlight plus booster. Ahli baru boleh Pilih pakej fast Start biasa RM50(dpt 1 tv key). Ahli lama just buat Normal Repurchase(Maintain biasa)- €5(RM25)
 7. Normal Repurchase adalah Maintain biasa tiap2 bln €5(RM25) utk melayakkn anda dpt bonus Unilevel Maintain x 10 Level.
 8. Normal Repurchase/Maintain biasa bermula pd bln kedua selepas anda join. Di buka selepas 25 hari anda join utk Anda bt Maintain
 9. Bonus Unilevel Normal Repurchase hanya akn close date pengiraan pd hjg bln(bkn d byr realtime). Bayaran bonus pd awal bln berikutnya. Upline tak maintain dlm bln semasa Maintain bonus unilevel groupnya akn passup ke atas kt upline terdekat yg Maintain.
 10. So ahli lama utk bln Jun ni kalau nak plan Starlight plus booster kena byr €10(RM25 utk SL Plus booster + RM25 utk Normal Repurchase/Maintain Biasa). Kelebihannya dpt mkn dua2 bonus unilevel realtime + bonus unilevel biasa/Normal Repurchase
 11. Pd bln2 Seterusnya Ahli hanya buat Normal Repurchase/Maintain biasa utk kekal dpt bonus bulanan Downline Renew. Upline yg pilih plan Starlight plus booster sekrg akn kekal dpt dua2 jenis bonus Unilevel x 10 Level

😎 Harap Penjelasan dpt Membantu

SEKIAN

Your information klik now 👇👇👇

DAFTAR KLIK DI SINI

]]>
https://sahabatniaga.info/2020/06/perbezaan-starlight-plus-booster-dan-normal/feed/ 0 1976
Tengok TV Dapat Duit https://sahabatniaga.info/2020/06/tengok-tv-dapat-duit/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=tengok-tv-dapat-duit https://sahabatniaga.info/2020/06/tengok-tv-dapat-duit/#respond Tue, 02 Jun 2020 00:22:10 +0000 http://sahabatniaga.info/?p=1904 Read More »Tengok TV Dapat Duit]]>

Tengok TV Dapat Duit

Pengemar siaran TV & radio seluruh dunia di Malaysia, samaada anda di Selangor, Johor Melaka atau di mana saja, Sekarang anda dapat menikmati siaran TV termurah seluruh dunia yang di namakan Starlight iPTV - Tengok TV Dapat Duit

Starlight iPTV ini memberikan pelanggan menonton lebih daripada 3000 channel TV dan radio dari seluruh dunia hanya dari Peluang Jana Pendapatan Melalui iPTV StarLight Aplikasi berbagai platform Anda boleh memuat turun dan memasang Starlight IPTV di android, MacBook dan Windows menggunakan versi kami yang berbeza. Mudah dipasang dan digunakan. Tengok TV Dapat Duit

FOUNDER SYARIKAT

Produk Starlight iPTV TV yang diberi nama Starlight TV yang boleh dilanggan dengan harga yang sangat murah iaitu RM50 sahaja langganan pertama & bulan-bulan berikutnya RM25 sahaja dan dicantumkan dengan plan pemasaran secara affiliate menjadikan ianya sangat unik dan menarik. (Tida sebarang kontrak dikenakan kepada pelanggan).

KLIK DI SINI UNTUK DAFTAR

Lebih daripada 10 bahasa Starlight IPTV terdapat di lebih daripada 20 negara dengan 10 saluran bahasa yang berbeza seperti Perancis, Inggeris, Filipina, Cina, Melayu, Indonesia, Sepanyol, Portugis dan banyak lagi.

Program Affiliate Yang Baharu Sahaja Dilancarkan! Bermula Pada 1 Mei 2020 Yang Lalu! Bayaran Komisyen Agen Tinggi! 85% Langganan Mula & Berikutnya!

Starlight iPTV TV - Jana Income Tambahan Anda Setiap Bulan Dengan Produk Affiliate TV!! Memperkenalkan kepada anda peluang hebat yang baru sahaja dilancarkan pada 1 Mei 2020 lalu iaitu produk affiliate TV.

Tanpa kos tersembunyi | Tanpa caj tambahan Langganan bulanan.

Anda berminat? Sila DAFTAR PERCUMA di sini 👇👇👇 – sesudah akaun anda diaktifkan Group WhatsApp & Telegram disediakan untuk support, material marketing & copywriting! Anda guna je tukarkan link untuk copy & paste!

Dengan plan bayaran komisyen yang tinggi kepada agen yang aktif mempromosikan produk Starlight TV ini menjadikan ianya sangat menarik dan menguntungkan samaada user mahupun agen! Starlight TV menyediakan plan komisyen 85% untuk langganan pertama dan 85% juga untuk langganan bulan seterusnya.

Video 4k Definisi Tinggi
Sekarang tonton video dalam resolusi 4K yang memberi anda rasa pawagam, pengaktifan segera dan tanpa bayaran tersembunyi.
 Memperkenalkan anda Starlight iPTV

Tiada bil yang lebih mahal dan pemasangan yang mudah
Tidak ada pemasangan yang rumit, cukup muat turun APK Starlight, gunakan kunci anda untuk mengaktifkan IPTV Starlight anda dan nikmati saluran kegemaran anda.

Aplikasi IPTV Starlight berbagai platform
Anda boleh memuat turun dan memasang Starlight IPTV di android, MacBook dan Windows menggunakan versi kami yang berbeza. Mudah dipasang dan digunakan.

Sukan, Muzik, Filem, Hiburan dan banyak lagi.
Lihat lebih daripada 20 kategori dari Sukan ke Muzik, Hiburan ke Filem, Rancangan Drama ke saluran Agama, banyak lagi yang dapat anda lihat dari satu aplikasi sahaja.

Lebih daripada 10 bahasa
Starlight IPTV terdapat di lebih daripada 20 negara dengan 10 saluran bahasa yang berbeza seperti Perancis, Inggeris, Filipina, Cina, Melayu, Indonesia, Sepanyol, Portugis dan banyak lagi.

Sekarang bukan sahaja menonton rancangan hiburan, filem dan muzik kegemaran anda, mulailah menjana keuntungan melalui Program Rujukan StarLight, yang dirancang untuk memberi peluang pendapatan tambahan untuk anda.

Startlight Club adalah komuniti pengguna Android TV di mana setiap ahli tidak hanya menikmati saluran kegemaran mereka dalam pelbagai bahasa tetapi juga mendapat keuntungan melalui program rujukan.

STARTLIGHT TV GLOBAL

📍 Fenomena dunia penyiaran akan tercetus!!! Satu sistem affiliate STARLIGHT IPTV sedang dibangunkan

UNTUK PENGGUNA STARLIGHT IPTV

✅ Pendaftaran & langganan bulan pertama RM50
✅ Langganan bulan seterusnya hanya RM25 sahaja
✅ Lebih 3,000 channel TV untuk ditonton
✅ Tiada dokumen pendaftaran diperlukan
✅ Tiada kontrak
✅ Langgan terus tonton

KHUSUS UNTUK EJEN FULLTIME / PARTTIME

💫 Bonus introducer dibayar sehingga 85% (sekali sahaja)
💫 Bonus renewal setiap kali subscriber melanggan
💫 Potensi terima income pasif setiap bulan tanpa had
💫 Income boleh withdraw ke bank 2x seminggu

❌ Jika anda tolak peluang ini, anda akan rugi besar! Tengok usahawan Tone Wow, Tone Excel dan lain program affiliate Telco, mereka sudah jutawan sekarang ini, kerana bijak merebut peluang! Sedangkan kita boleh je langgan line telefon dari provider Telco Digi, Maxis dan Celcom! Namun potensi bisnes berbentuk affiliate ini sangat hebat dan menguntungkan!

KLIK DI SINI

No wasap : +6016 363 3805 | KLIK – https://daftariptv.wasap.my
Nama : @sahabatniaga
Agen Starlight TV yang sah

]]>
https://sahabatniaga.info/2020/06/tengok-tv-dapat-duit/feed/ 0 1904
Covid 19 – mulakan perniagaan online starlight iPTV https://sahabatniaga.info/2020/05/covid-19-mulakan-perniagaan-online-starlight-iptv/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=covid-19-mulakan-perniagaan-online-starlight-iptv https://sahabatniaga.info/2020/05/covid-19-mulakan-perniagaan-online-starlight-iptv/#respond Sun, 31 May 2020 02:11:33 +0000 http://sahabatniaga.info/?p=1888 Read More »Covid 19 – mulakan perniagaan online starlight iPTV]]> Covid 19 – mulakan perniagaan online starlight iPTV

Rakyat Malaysia perlu bijak untuk memilih perniagaan online mereka, memandangkan sejak PKP ini, ramai antara rakyat Malaysia tidak dapat mencari rezeki seperti dahulu.

Ada di antara rakan-rakan memperkenalkan produk-produk yang boleh di niagakan di alam maya, tapi admin memilih program affiliate marketing yang di perkenalkan oleh STARLIGHT IPTV. Pilihan ini berdasarkan konsep celik IT yang perlu di pelajari oleh orang ramai.

Pendaftaran hanya RM50 (euro10) adalah yang termurah sekali seumur hidup dan di dalam kemampuan saya untuk berkongsi maklumat dengan pihak lain. Pihak syarikat Starlight iPTV juga menyediakan komisen yang baik bagi client mereka untuk memperkenalkan produk ini.

Bagi admin, pilihan ini adalah tepat kerana selain program-program yang di salurkan oleh starlight TV , pihak yang berkaitan juga menyediakan langkah-langkah cadangan, penambaikkan kepada ahli mereka..

Program ini di lancarkan pada 1.5.2020 dan sekarang telah mendapat tempat di hati rakyat Malaysia untuk berjimat cermat, memandangkan bil pembayaran setiap bulan hanya RM25, satu kadar yang mampu bagi Rakyat Malaysia yang mahukan kelainan.

Jika anda berminat boleh berdaftar KLIK DI SINI – anda akan di tunjukan ajarkan cara-cara untuk menambah pendapatan anda semasa PKP dan sepanjang tempoh Covid 19 ini. Rezeki tidak ke mana , belum cuba belum tahu.

Sudah ada di kalangan ahli starlight TV yang berjaya mendapat pulangan hasil dari perkongsian mereka tentang StarlightTV, ada yang sudah beribu RM dapat menjana pendapat dalam masa 1 minggu sahaja.

Untuk info seterusnya,anda boleh WHATSAPP ADMIN DI SINI untuk menjadikan diri anda sebahagian keluarga Starlight TV Malaysia..

Sekian jangan tunggu lama-lama.

]]>
https://sahabatniaga.info/2020/05/covid-19-mulakan-perniagaan-online-starlight-iptv/feed/ 0 1888
Bagaimana saya boleh mengaktifkan virtualization (VT) (virtualisasi (VT)) pada PC saya? https://sahabatniaga.info/2020/05/bagaimana-saya-boleh-mengaktifkan-virtualisasi-vt-pada-pc-saya/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=bagaimana-saya-boleh-mengaktifkan-virtualisasi-vt-pada-pc-saya https://sahabatniaga.info/2020/05/bagaimana-saya-boleh-mengaktifkan-virtualisasi-vt-pada-pc-saya/#respond Sat, 30 May 2020 19:25:28 +0000 http://sahabatniaga.info/?p=1859 Read More »Bagaimana saya boleh mengaktifkan virtualization (VT) (virtualisasi (VT)) pada PC saya?]]> Bagaimana ini akan membantu?


Langkah-langkah yang disenaraikan di sepanjang artikel ini akan membantu anda mengaktifkan virtualisasi pada PC / Komputer riba anda. Oleh kerana terdapat banyak langkah yang terlibat dalam ini, kami mempunyai pelbagai pautan di sepanjang artikel ini yang akan membantu anda .

Anda boleh menavigasi seluruh artikel dengan mengklik versi Windows semasa anda .

CATATAN: Sekiranya anda tidak dapat menemui ” Tetapan Firmware UEFI “, seperti yang ditunjukkan dalam video di atas, klik di sini untuk cara alternatif untuk mengakses BIOS anda dan selepas itu anda boleh mengaktifkan virtualisasi.

PS – Sebelum anda melangkah lebih jauh, pemeriksaan pantas mungkin merupakan jalan keluar untuk mengaktifkan virtualisasi yang dapat menyelamatkan anda daripada melakukan langkah-langkah yang dinyatakan di bawah.

Langkah 1

DAFTAR STARLIGHTTV PROGRAM AFFILIATE MARKETING 2020

]]>
https://sahabatniaga.info/2020/05/bagaimana-saya-boleh-mengaktifkan-virtualisasi-vt-pada-pc-saya/feed/ 0 1859